Αν ξυπνήσεις,(το κόμμα εδώ) μονομιάς θάρθει ανάποδα ο ντουνιάς!

Νους – Συνειδηση – Ψυχη

Η αναρτηση αυτη θα αλλαζει διαρκως. Θα ειναι μη δομημενο μερικο συνολο για παντα!

Πρωτη σταση, επισκεψη ονοματων. Ετυμολογια-Σημασια.
Αλιευματα απο τον ωκεανο του διαδικτυου και τις λιμνες των βιβλιων.
Μονον σε ο,τι προηγειται το «~Μυθαωνος» ειναι δικο μου.

ΝΟΥΣ:

.           1) Νους εκ του νοός. Η ετυμολογία της λέξεως θεωρείται “σκοτεινή” κατά τους λεξικογράφους. Πολλές υποθέσεις μπορούν να γίνουν και μία από αυτές (που άπτεται στο θέμα μας και άρα, μπορεί να είναι και σωστή) έχει να κάνει με τη λέξη νέω, που σημαίνει κολυμπώ, μιας και η λέξη νοός σημαίνει “ρεύμα σκέψεων και συναισθημάτων”.
.           2) Ο νους είναι ο πράκτορας της Αρνητικής Δύναμης στο σώμα και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ σώματος και ψυχής. Ο νους είναι τόσο λεπτοφυής ώστε να μπορεί να ταυτίζεται με την ψυχή και ταυτόχρονα τόσο αδρός (υλικός) ώστε να μπορεί να προσκολλιέται στο σώμα. Η νοητική ουσία είναι καμωμένη από τη λεπτοφυή ύλη της σάτογκουν (βλ.λ.) και απλώνεται μέσα στο σώμα σαν τον ιστό της αράχνης, έχοντας τις δαγκάνες του βαθιά ριζωμένες στις αισθήσεις, απ’ όπου εργάζεται μέσω των αισθητηρίων οργάνων, ενώ η πηγή του είναι πολύ ψηλά, στο τσιντ ακάς (chid akash), την έδρα του Παγκόσμιου Νου (στο Αιτιατό Επίπεδο). Ανάλογα με το επίπεδο που λειτουργεί διακρίνεται σε αιτιατό, αστρικό και φυσικό νου. Ο Χαζούρ Μπάμπα Σαουάν Σινγκ αναφέρει σχετικά: «Υπάρχουν τρεις εκδηλώσεις του νου και αντίστοιχα σε αυτές τρία είδη μορφών. Στο Τρικούτι (βλ.λ.), ο νίτζμαν (nij man), ο αιτιατός νους, καλύπτει το πνεύμα. Οι μορφές εκεί είναι πλασμένες από πολύ εκλεπτυσμένη μάγυα (ύλη), τόσο πολύ ώστε η πλειονότητα των αναζητητών έχει αποτύχει να αντιληφθεί το πνεύμα χωριστά από το τη μάγυα και τις μορφές και γι’ αυτό το λόγο θεωρούν ότι το περιβεβλημένο από νου πνεύμα διαπερνά τα πάντα… Πιο χαμηλά, στο Σάχανς Νταλ Κανουάλ (βλ.λ.), οι μορφές του Τρικούτι αποκτούν ένα επιπλέον κάλυμμα νου και μορφής, και τα δυο πιο αδρά από τα ανώτερα. Η αστρική μορφή σ’ αυτό το επίπεδο κυβερνιέται από τον άντιμαν (andi man), τον αστρικό νου. Σε αυτήν τη ζώνη υπάρχουν κολάσεις και παράδεισοι και αναρίθμητες άλλες περιοχές. Οι ροπές του νου είναι ανυψωτικές και κατευθύνονται προς τα μέσα. Ωστόσο, αυτός ο νους συμπεριφέρεται σαν ένας σοφός εχθρός… Ακόμα πιο κάτω, στην Πίντα, το φυσικό επίπεδο κάτω από τα μάτια, οι αστρικές μορφές αποκτούν άλλο ένα κάλυμμα από αδρή ύλη, με την οποία όλοι είμαστε εξοικειωμένοι. Ο νους που κυβερνάει αυτή τη μορφή ονομάζεται πίντιμαν (pind man), δηλαδή φυσικός νους. Οι ροπές του στρέφονται προς τα έξω και διαχέονται, και είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον ελέγ-ξουμε».
.          3) Η ετυμολογία της λέξης ΝΟΥΣ σημαίνει άλλωστε, νέου έσις, δηλαδή επιθυμία του νέου, του καινούργιου, του άγνωστου. Ο άνθρωπος συνειδητοποιώντας την σημασία του θανάτου και νιώθοντας αυτή την πρόκληση, επιθυμεί να τον νικήσει με κάθε τρόπο.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ:
.          1)Η λέξη συνείδηση προέρχεται από το απαρέμφατο συν-ειδέναι[2] < οίδα = γνωρίζω, (σύν+οιδα) = γνωρίζω καλώς, εξ ιδίας αντιλήψεως[3] που αποδόθηκε και στα λατινικά [4]με την ακριβή εννοιολογική της σημασία, ως conscientia, που σημαίνει γνωρίζω πλήρως. Την ίδια λέξη χρησιμοποιεί πρώτος ο Γάλλος φιλόσοφος Ντεκάρτ και λίγο αργότερα ο John Locke (Τζον Λοκ) στα αγγλικά ως Conscience που μεταγενέστερα μεταβάλλεται σε Concience. Από την ίδια ρίζα παράγονται οι λέξεις Sence = αίσθηση, sense = έννοια, αλλά και Science = επιστήμη που στα ελληνικά σημαίνει «προσήλωση του νου»,[5] από το αυτοτελές ρήμα επίσταμαι = γνωρίζω εμπείρως.
.          2)Το σύμπαν είναι δημιουργικό. Και μέσα από την πολυπλοκότητα του, που φτάνει μέχρι το σημείο σχηματισμού ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, προκύπτει ότι αυτό το σύμπαν όπως σημειώνει και ο φυσικός Paul Davies – έχει οργανώσει την ίδια την αυτεπίγνωση του, γεγονός «που αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι «κάτι συμβαίνει». «Η εντύπωση της ύπαρξης σχεδιασμού είναι συντριπτική». Ίσως γι’ αυτό σήμερα, σημαντικός αριθμός ερευνητών υποστηρίζει ότι η εξέλιξη των ειδών, όπως και η περιπλοκότητα των έμβιων όντων δεν μπορούν να εξηγηθούν, παρά μόνο αν υποτεθεί ότι υπάρχει ένα «ευφυές πρόγραμμα» στη φύση. Ένα ΣΧΕΔΙΟ. [Όπου «ευφυές πρόγραμμα» και «σχέδιο», θα πρέπει να θεωρηθούν αναγκαίες, συμβατικές, ανθρωποκεντρικές έννοιες, προκειμένου να διαθέτουμε ένα κοινό γλωσσικό κώδικα στη συζήτησή μας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s